Stäng

Frågor & svar

Vårt mål är att göra er upplevelse hos oss så smidig, professionell och så positiv som möjligt.

Därför har vi samlat de vanligaste frågorna vi får in. Vi hoppas att ni hittar svartet på er fråga här under.
Skulle ni mot förmodan inte hitta det undrar över kan ni alltid maila oss på info@ramdesign.se eller använda kontaktformuläret här på sidan.

Ni kan även kontakta oss via vår chattfunktion längst ner till höger på hemsidan. Vi svarar till er på en gång.
Vill ni hellre ringa oss kan ni givetvis göra det på 08-370550. Skulle vi inte svara i telefonen står vi troligtvis med en kund.

Vill ni se referensbilder samt jobb vi utfört hittar ni detta under fliken "Inramningar". Ni kan även se vår instagram där vi uppdaterar så ofta vi kan. Vi heter @ramdesign.se på Instagram.

Ramverkstad & inramningar

 • Vad kostar det att rama in något som är X gånger X ?

  • Priset är väldigt beroende på ramtyp, utförande, storlek, samt material.
   Våra priser baseras på ett totalpris beroende vilket typ av jobb vi ska utföra.

   Vi går alltid igenom tillsammans med er vad som ingår i er inramning, vilket material vi använder, vi ger er våra rekommendationer och ni får alltid veta det exakta priset ni kommer betala hos oss.
   Inga kostnader tillkommer på era inramningar såvida vi inte ringt er och diskuterat detta med er.


 • Vad använder ni för material? Är det syrafritt?

  • Vi jobbar endast med 100% syrafria material av högsta kvalité och våra material är samtliga miljövänliga. Vi jobbar aktivt med att minimera miljöpåverkan och därför jobbar vi endast med Svenska leverantörer och träslag från Norden.
   Alla våra kartonger är syrafria, våra ramar är tillverkade under bra arbetsförhållanden och dom är miljömärkta.


 • Jag har ett mått som är X gång X, jag hittar inte ramar till det?

  • I Sverige går vi efter olika typ av standard format på ramar. Till 99% av fallen kommer man aldrig hitta udda mått som standard eller större mått som är 70x100cm. Detta är det absolut vanligaste och största standard formatet på ram som finns på den svenska marknaden.
   I vår ramverkstad kan vi (nästan) göra ramar i alla storlekar du kan tänka dig. Våra listlängder kommer oftast i tre meter som längst på längden. Har ni något som är större än tre meter kontakta vår kundtjänst. Vi ordnar även längre och större inramningar.


 • Vem utför min inramning och vilken typ av utbildning har den personen?

  • Alla inramningar och jobb vi får in utförs av en certifierad rammakare och alltid av samma person. Dvs. vi lämnar aldrig bort våra jobb till en andra part. Vi utför alla våra inramningar i eget regi i vår stora ramverkstad i Vällingby. I vår lokal på 140kvm har vi den senaste maskinparken, utrustningen och andra viktiga element för att kunna utföra er inramning.

   Vår rammakare heter Dariel Lopez och har jobbat med konstinramningar sedan 2008. Han är certifierad konstinramare (rammakare/rammästare) och utbildad utav en av Sveriges största företag inom konstinramningar. Tranåslist AB. För det mesta är det Dariel ni stöter på när ni besöker våra ramverkstäder.

   Till sin hjälp har han sin personal som jobbar tätt med honom och utför alla typer av inramningar dock alltid med Dariel's översikt. Våra rammakare går ständigt under utbildning för att alltid garantera sin expertise inom konstinramningar.
   Ramdesign har idag tre stycken rammakare och en trycktekniker som jobbar tillsammans.
   Iluna, Erik, Lena, Bella & Dariel 


 • Vilka garantier har jag som kund på det jag lämnar in till er?

  • Vi lämnar alltid garanti på alla våra jobb vi utför. Eftersom vi med rakryggrad kan säga att våra jobb utförs med 100% perfektion lämnar vi alltid livstidsgaranti på alla våra jobb. Dvs., vi lämnar garanti på det utförda jobbet samt materialet vi använder men inte alstret (det ni ramat in) så vida inte vi printat er bild/motiv exempelvis.
   Garantin gäller inte heller om inramningen ändrats eller öppnats upp utav någon annan än Ramdesign & våra rammakare.


 • Jag har köpt ett unikt objekt på auktion och vill rama in det. Kan ni göra det?

  • Vi på ramdesign har alltid dig och det du vill rama in i vårt fokus. Vi har ramat in dyra och unika objekt som är ovärderliga både i pris samt emotionellt samt att vi har ramat in enklare saker som ett fotografi exempelvis. Vi lägger aldrig värdering i det vi jobbar med mer än att vi alltid har 100% respekt, nogranhet och kvalité på allt vi tar oss ann.
   Våra lokaler är försäkrade både via larm och via Trygghansas företagsförsäkring upp till 1 000 000 kr (en miljon kronor). 
   Har ni något ni vill rama in som kräver andra förutsättningar? Ta kontakt med vår kundtjänst.


 • Vad kan ni rama in?

  • Vi kan rama in (nästan) vad som helst. Beroende på förutsättningar samt budget kan vi alltid lösa alla era önskemål. Vi har lång erfarenhet av komplexa inramningar som kräver unikt framtagna lösningar.
   Inget jobb är varken för stort eller för litet för oss.


 • Jag har jätte dålig koll på trender, färg, form och hur saker och ting "ska" vara.

  • När man kommer till oss hjälper vi er inte bara med att rama in något. Vi ser till att ge er en komplett helhet på er projekt. Dvs. vi ser till att få så mycket information kring er smak, tycke samt hur det ser ut på platsen där er inramning ska hänga. På så sätt kan vi komma med rekommendationer kring, färg, form och andra viktiga element som skapar en helhet.

   Vi brukar säga, "en inramning är som en accessoar man bär på armen exempelvis en klocka. Inramningen är ett komplement till din bostad." Tillsammans bildar dom en helhet.
   Tänk på att det finns inget rätt eller fel när det kommer till färg form och hur saker och ting "ska" vara.
   Men vi hjälper er alltid med de senaste trenderna och rekommendationerna.


 • Kan ni rama in kläder?

  • Ja, vi kan rama in alla typer av textilier från kläder till skor till hockey tröjor och dylikt.


 • Jag har inte råd att lägga mycket pengar på en inramning, vad har jag för alternativ?

  • Vi hjälper er givetvis beroende på era förutsättningar och er budget. Vi kan alltid hitta lösningar som är mindre ekonomiskt påfrestande. Vi samarbetar med rambutiken.se som erbjuder ett stort sortiment av färdiga standardramar. 
   Hittar vi inget i vår ramverkstad som passar er kan vi alltid jobba med standardramar.

   Vi brukar säga att en inramning är en form av investering. Att jämföra exempelvis en standard ram med en kvalitets inramning är som att jämföra Ferrari och Volvo.


 • Måste jag ha en passepartout i min inramning?

  • En passepartouts primära syfte är att skydda det som är inramat ifrån att ligga i direkt kontakt mot glaset. Beroende på vad som ramas in kan alstret ta skada av att ligga direkt mot glaset. En passepartout skyddar alltså motivet och tar den första kontakten med glaset.
   Vi rekommenderar alltid att man ska ha en passepartout på inramningar som kräver glas. Dels för skyddet samt att det ser mer arbetat ut. Detta är dock inget krav eller något som man måste ha. Valet ligger alltid hos dig som kund.


 • Jag vill inte ha en ram utan bara en glas skiva? Som en clipsram.

  • Vi kan hjälpa er med att printa ett motiv på exempelvis glas eller plexi. Vi kan dessvärre inte rama in något ni har med er med endast glas. Detta pga. att vikten blir för stor för enbart glaset. Det måste ha någon form av ram som håller ihop och upp det hela. Ta kontakt med vår kundtjänst om ni har funderingar kring detta.


 • Jag har en gammal inramning som har blivit gul. Varför & vad kan jag göra?

  • Troligtvis är din inramning inte syrafri och inte heller försluten på ett syrafritt sätt. Inramningar som utfördes innan fram till 1960-1970 talet var inte alltid syrafria. Detta pga. av syrafria material var väldigt dyra på den tiden. Idag jobbar de flesta av alla seriösa rammakare & ramverkstäder med syrafria material.
   En äldre inramning som gulnat kan ramas om så den blir syrafri. Är alstret skadat kan vi ta hjälp av vår papperskonservator vi samarbetar med att fräscha upp ert alster. 


 • Jag har en dyr scarf eller sjal från Hermés, Louis Vuitton, Gucci, som jag vill rama in. Kan ni göra det?

  • Absolut. Vi kan rama in alla typer av textilier. Bland annat scarfs eller sjalar av olika typer samt material. Vi är en av få ramverkstäder i Sverige som är experter på rama in just Luxry brand sjalar eller scarfs från just märken som, Hermés, Gucci, Louis Vuitton, Burberry etc.

Print & tryck

 • Vad kostar det att printa ett motiv i X gånger X?

  • Beroende på pappersval har vi olika priser. Var god och följ länkarna nedan för att få en prisbild. Hittar du inte pris på just ditt mått kan du alltid skriva till oss u chatten i högra hörnet eller skicka oss ett mail så ska vi ge er ett pris på er utskrift.
   Priser på tryck på canvas 
   Priser på tryck på fotopapper (matt/satin)
   Priser på tryck på Fine Art papper (akvarell papper)

 • Jag jobbar som proffesionell fotograf. Kan jag få mina bilder printade via er?

  • Vi på ramdesign har lång erfarenhet av tryck / print och samarbeter med både proffesionella fotografer samt hobbyfotografer. Oavsett om du fotar med senaste systemkameran eller en "simpel" kompaktkamera kan vi hjälpa er med alla typer av utskrifter samt fotoförstoringar. 


 • Jag är väldigt kräsen på färg, kontrast och vill ha mina foton utskrivna enligt mina specefika önskemål. Hur vet jag att min utskrift blir som jag vill ha den?

  • När vi tar emot era printjobb går vi tillsammans igenom, storlek, format, beskärning färg och andra viktga element som är relevanta. All vår utrustning är av den senaste tekniken samt optimerad för bästa resultat. Vi printar alla våra jobb i vårt egna regi och in house vilket betyder att alla utskrifter är ständgt under vår uppsikt. Vi kan även printa testutskrifter för att du ska kunna se hur ditt färdiga resultat blir.


 • Jag har fotat bilder med min mobil. Kan jag göra någon form av tavla eller canvas av mina bilder?

  • Dagens mobil samt kompaktkameror ska inte underskattas. Beroende på hur pass "bra" ni fotat så kan man alltid skriva ut samt förstora foton. 
   Det viktiga i alla foton samt när man fotograferar är.

   1. Ljussättning - Ha bra och jämtljus över det som ska fotograferas. Helst naturligt dagsljus
   2. Stabil i handen - Att fota stabilt är en viktig del för att din bild ska bli skarp och i fokus. Kan du använda något form av stativ är detta ett plus.
   3. Upplösning & megapixel - Ju mer megapixel du har på din enhet ju större kan du förstora upp din bild utan att den "spricker" och blir pixlig. Vi hjälper er alltid med att se och bestämma hur pass stort vi anser att ert utskrift kan göras. • Jag jobbar med digitala illustrationer. Kan jag göra reproduktioner av mina motiv för att exempelvis sälja?

  • Absolut. Vi kan hjälpa er med att göra prints av era motiv. • Jag har ett fysisktfoto som jag skulle vilja kopiera samt skriva ut på nytt. Kan ni hjälpa mig?

  • Vi kan hjälpa er med alla typer av scanningar samt förstoringar. Oavsett om ni har en digitalfil eller ett fysiskt foto kan vi alltid kopiera detta åt er. Resultatet beror alltid på det ursprungliga fotografiet. Vi går alltid igenom hur resultat kommer att bli.


 • Kan ni laminera mina foton?

  • Absolut. Vi kan laminera med olika typer av ytor beroende på era önskemål


 • Jag ska ha en fotoutställning. Kan ni hjälpa mig med det?

  • Vi kan hjälpa er med en helhetslösning eller det ni önskar. Vi kan antingen printa era bilder enbart eller printa samt rama in. Allt beroende på era förutsättningar samt budget.


 • Jag ska ha en stor fotoutställning men har inte råd att göra måttanpassade inramningar för detta. Vad kan jag göra istället?

  • Beroende på era förutsättningar samt budget kan vi alltid plocka fram ett förslag som passar er. Vi sammarbetar med rambutiken.se som är en av sveriges största leverantör av standardramar på marknaden. Vi kan alltid använda standardramar för era projekt om så önskas.